Ønsker du å bruke ei av våre hytter?

Her er en kort beskrivelse av hvordan du går fram når du ønsker å benytte ei av våre hytter. Det står også oppslag og anvisninger på den enkelte hytte. Se også DNTs generelle beskrivelse av hyttetilbudet.  

1. Planlegging

 • Oversiktskartet vårt viser hytte- og rutenettet i Saltfjellet og Sulisfjellene
  Du kan også benytte kartverktøyet på ut.no. Det er dynamisk slik at det er lett å zoome og klikke seg inn på ønsket informasjon. Dette utsnittet er et godt utgangspunkt
 • Som turkart anbefales enten "Det store Saltfjellkartet" 1:75 000 eller 1:50 000-serien fra Nordeca eller Statens kartverk . Vi selger kart for Rana, Salten, Narvik-fjellene, Lofoten og Vesterålen til rimelige priser. DNT-medlemmer får rabatt.
 • Når du har funnet ei hytte du vurderer å dra til, finner du informasjon om hytta på http://www.ut.no/
 • Dersom du skal til ei hytte som er låst, må du ha med DNT-nøkkel (se bilde nedenfor), som bare medlemmer får leie. Du betaler et depositum på 100 kr, og kan ha nøkkelen så lenge du er medlem. Den dagen nøkkelen returneres, får du tilbake depositumet. Medlemmer får rabatt på hytteovernattingen, og det skal ikke mange overnattinger til før medlemskontingenten er spart inn på den måten. Her er våre overnattingspriser og kontingentsatser.
 • Hyttene er utstyrt med gass eller strøm til koking, ved, dopapir og alt av kjøkkenutstyr. I sekken pakkes personlig utstyr, lakenpose eller sovepose, samt mat. Det er ikke proviant på våre hytter.   
 • På noen av hyttene er det mulig å forhåndsbestille seng. Se etter knappen "Bestill overnatting" i beskrivelsen av hytta på UT.no.                     

2. Ved ankomst

 • Ettersyn, innkjøp av inventar og materiell, rundvask og vedlikehold av hyttene gjøres på dugnad av frivillige. Det unike hyttetilbudet eksisterer takket være deres innsats og at gjestene bruker hyttene skånsomt og betaler for seg.
 • Skriv deg umiddelbart inn i besøksprotokollen (se bilde). Det gir rett til seng og å bruke fasilitetene på hytta. Skriv tydelig, og fyll inn alle kolonner.
 • På våre hytter er det alltid plass. Det betyr at nye gjester er velkommen - også når det en sjelden gang kommer flere enn det er sengeplass til (dette skjer et par ganger i året på de mest besøkte hyttene). Hovedregelen er da at barn under 7 år og de som ikke hadde seng på hytta natta før har fortrinnsrett til seng.

3. Under oppholdet

 • Selv på hytter med strøm er vedovnen den viktigste varmekilden. Forhåpentligvis har de som var der før deg, fylt vedkassen og laget opptenningsved slik at det er lett å få fyr. Nedenfor er et bilde som viser en god måte å stable veden i ovnen på. Et annet tips er å la et vindu stå på gløtt mens du tenner opp slik at det kommer inn tilstrekkelig med luft til å få trekk i pipa. Dersom det er veldig kaldt, kan du før du legger inn ved i ovnen fyre på et par avisark slik at du får god flamme. Den varmer opp kaldlufta i pipa såpass at den ikke blir stående som en propp når du fyrer på veden.
 • Bruk tørkeanordningen ved ovnen til å tørke våte klær; unngå å henge klær slik at de kan falle ned på ovnen og ta fyr.
 • På hytter uten strøm brukes gass til koking. Gasskanna befinner seg i kjøkkenbenken eller i en boks ute på veggen. Gassblusset er klart til bruk når slange er koblet til kanna og ventilen er åpen, se bilde nedenfor. Det henger oppslag ved gassblusset om hvordan det brukes.
 • Du finner kopper og kar til matlaging i kjøkkenkroken. Samarbeid med andre gjester slik at alle slipper til og oppvasken blir tatt.
 • I bokhylla finner du gjerne noe å lese i, samt kortstokk og spill. 
 • Føl deg som hjemme, all den stund du tar hensyn til andre gjester ved å samarbeide og ellers følge disse hyttereglene (som også er oppslått på veggen i hytta).

4. Før hytta forlates

 • Rydd og vask etter deg. Husk å gjøre rent på do, koble fra gasskanna, ta inn ved og lage opptenningsved. Tøm ut vann hvis du ikke vet at det kommer noen like etter deg. Søppel som ikke er brent og mat du måtte ha til overs tas med hjem. Hytta forlates i minst like god stand som du fant den i.
 • Betaling: Notér i besøksprotokollen hvor mange netter du har overnattet og hvor mye du skal betale. På hytter med betalingskasse er det mulig å betale med kontanter. Disse legges i så fall i kontantkonvolutt som du finner ved kassen (husk å fylle inn opplysninger som etterspørres utenpå konvolutten). Betal ellers med appen "DNT hyttebetaling", eller du kan gå innom BOT-kontoret og betale. Det ligger "huskelapper" i hylla til å notere nødvendige opplysninger og ta med hjem. Bildet nedenfor viser hvordan huskelappen og kontantkonvolutten ser ut.

Takk for besøket og velkommen tilbake!