Fine dager langs Telegrafruta

Steinstua ved Nordre Bjøllåvatn
Steinstua ved Nordre Bjøllåvatn Foto: Bjørnar Nystrand

Vi arrangerte historisk tur langs deler av telegrafruta 17.-19. september. Her er turleder Bjørnar Nystrand sin rapport fra turen. 

Med støtte fra kulturmidler bevilget fra DNT, gjennomførte Bodø og Omegns Turistforening kulturminnevandring langs Telegrafruta 17.-19.9.2021.

Turen var fullbooket i forhold til gjeldende coronabestemmelser med 12 deltakere, inklusive turledere og historiker. I forhold til tidligere vandringer langs Telegrafruta ble turruta i år, som i fjor, lagt noe om grunnet den gamle telegrafstua Krukkistuas begrensede overnattingsplasser (coronatiltak).

Dette forringet ikke kulturminneopplevelsene på noen måte. Gjennom Stallogropa og øverst i Tollådalen er det mange kulturminner gruppa fikk oppleve som erstatning for området gjennom Krukki og ned Tespdalen.

Turleder Bjørnar Nystrand fortalte og viste kulturminner fra oppstart på Russånes, over Hessihompan og fram til Bjellåvasstua. Denne delen hadde  særlig fokus på kulturminner knyttet til oppbyggingen av telegrafen og utvikling og bruk av telegrafruta som vandreruta.

Historiker Tormod Steen holdt foredrag på kvelden den 17.september og lags ruta hele 18. september. Også den 19. september ble kulturminner vist og beskrevet av Steen. I tillegg til telegrafrutehistorie, hadde Steen fokus på bruk av området fra mange hundre år tilbake og fram til i dag, særlig samenes bruk av området.

Vi fikk svært gode tilbakemeldinger fra turdeltakerne om opplevelsen de tre hele dagene turen varte.

Har du lyst til å ta turen, så er den beskrevet på ut.no

Skrevet av Berit Irgens 29. september 2021