Store endringer på Gjælentunet

Hyttevertene på Kårstua, Kari Røed Hansen og Alester Hansen.
Hyttevertene på Kårstua, Kari Røed Hansen og Alester Hansen. Foto: Elin Beate Johannessen

Nytt båtutsett med elektrisk vinsj, moderne vedovn med nypussa brannmur og zip-line er bare noen av delprosjektene i Gjælentunet 20202, som skal gjøre det enda mer trivelig å komme på besøk. Vi har fått være med på omvisning.

Store forbedringer

– Dette blir kjempebra, sier leder for Hyttekomiteen, Knut Storteig. Sola skinner, og vinden er mild når den lettbeinte pensjonisten viser oss rundt på anlegget. Vi starter omvisninga nede ved havet. – Her blir det båttralle på skinner med elektrisk vinsj og fjernkontroll. Vi monterer en hovedbryter høyt oppe på veggen med tanke på unger og sikkerhet, sier han. – Så har vi laga skinner til flytebrygga sånn at den blir lett å sette ut og ta inn igjen.

Unike Egnarbu

Med sine to meter over flomålet er Egnarbu landets lavest beliggende turistforeningshytte. Her kan man komme sjøveien, og virkelig få føle på naturelementene. – Mange barn får sitt aller første møte med nise her, forteller Storteig. Han viser oss nytt gulv i naustet, terrasse utenfor hytta med le mot nordavinden og ny bordkledning.

Hovedhuset 

En liten rusletur opp fra sjøen, med en naturlig stopp ved et av kommunens best besøkte klatretre, fører oss til omvisning i hovedhuset. – Her har vi mye besøk av skoleklasser, barnehager og private grupper. Nå blir de møtt av en helt ny, reintbrennende vedovn med nypussa brannmur. – Det ble skikkelig fint, sier Knut Storteig stolt, og loser oss videre opp på loftet hvor flere rom har fått utvida senger til 120-størrelse.

Tilrettelegging 

– Bak hovedhuset har vi montert to nye toalett med moderne tanker, akkurat de samme som vi fikk opp på Tåkeheimen i fjor, og som skal på plass på Bjellåvasshytta i sommer, forteller lederen av hyttekomiteen. Så peker han mot den store gapahuken, og videre mot Kårstua. I rette linjer stikker småkappa, røde veistikker opp av jorda. – Her blir det vått og sårbart når mange unger leker og koser seg samtidig, så vi skal grave grøfter og opparbeide grusstier som leder strømmen av folk, forteller han.

Nytt lekeområde 

I skogholtet står ei huske uten tau, og en sandkasse som har sett bedre dager. – Gjælentunet 2020 består av mange små delprosjekt. Ett av dem er nytt lekeområde. Du må ikke skrive så mye om hva vi planlegger her, det bør være litt spenning igjen for de som kommer og ser, men jeg kan avsløre at vi har tenkt å sette opp zip-line her, sier Knut Storteig og smiler lurt.

Stor takk til støttespillerne 

Midlene som brukes til oppgraderingene kommer fra Nordenfjeldske bykreditts stiftelse, Sparebankstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge og Olav Thons DNT-stiftelse. – Vi er veldig takknemlige for støtten som gjør dette mulig, sier dugnadsgjengen, som denne dagen består av Knut Storteig, Tor Magne Andreassen og Hans-Magnus Herstad.

Frivillighet gjør godt 

Knut Storteig er en av mange som legger ned en imponerende mengde arbeidstimer i foreninga. Han forsøker å sette ord på hvorfor. – Ja, hvordan skal en si det, det er jo noe vi har valgt da, det handler vel om gleden over naturen og hyttelivet, at vi vil at alle skal få oppleve dette. Dugnadsviljen er stor i Turistforeninga, det er utrolig fint. Så gir det mye tilbake i form av arbeidsfellesskap, det sosiale. Og når vi leser i hyttebøker rundt omkring står det nærmest på annen hver side hvor takknemlige gjestene er for å komme til så fine hytter. Da blir vi jo veldig stolt og glad, avslutter Knut Storteig. Han gleder seg til at hyttene snart kan åpne igjen etter Corona-stenging, slik at mange kan kose seg på Gjælentunet igjen. Vi håper mange tar turen, for her er det skikkelig fint!