Vinterferie på fjellet?

Foto: Marius Dalseg Sætre

Vet du ikke helt hva du skal fylle dagene i vinterferien med? Har tiden gått så alt for fort, så du har ikke helt rukket å planlegge noe? Fortvil ikke! Vi har flere hytter som ønsker seg besøk, enten du vil kjøre til hytteveggen eller legge ut på en litt lengre tur i vinterfjellet. Eller kanskje du vil nyte vinterferien med bølgeskvulp og fisking?

Det er et helt spesielt vinterlyset midtvinters, dagene er korte, men blir heldigvis stadig lengre, og når været er som nå ligger alt til rette for å kunne få en flott turopplevelse i vinterferien. Du kan dra alene, men inviter gjerne med deg en venn eller andre du har lyst til å dra på hyttetur med. Det er en fordel å være DNT-medlem, da har du tilgang til alle de rundt 550 hyttene DNT eier siden du kan kjøpe DNT-nøkkelen. Å være medlem har også en rekke andre fordeler, som for eksempel at du får halv pris på alle overnattinger.


Hva finner du på hyttene våre 

Alle BOTs hytter er ubetjente hytter, det vil si at de ikke har noe proviantlager eller betjening, men du vil likevel finne det meste du trenger for oppholdet. Det er ved til opptenning, gass til matlaging og stearinlys til kveldskosen i hytta. I tillegg er det sengetøy i alle senger (husk lakenpose eller sengetøy!), og fullt utstyrt kjøkken med kaseroller, dekktøy og ved. De hyttene som ligger langt inne på fjellet er ulåste, ellers er de resterende låst med DNTs standardnøkkel.

Standard DNT-nøkkel som gir tilgang til 550 hytter i hele Norge
Standard DNT-nøkkel som gir tilgang til 550 hytter i hele Norge Foto: Marius Dalseg Sætre

Book seng på forhånd

Det er veldig sjelden at hyttene våre er helt fulle, men nå har du uansett muligheten til å booke deg seng på hytta før du legger ut på tur. Fra sofakroken hjemme i din egen stue kan du velge hytte og dato, og booke seng til både deg og turfølget ditt. Enda gjelder ikke dette for alle hyttene våre, men vi utvider stadig. 

Du kan lese mer om hyttene og finner bestillingsknapp på ut.no. Her er lenke direkte til de hyttene som for tiden ligger ute for forhåndsbooking:

Planlegg hvor du skal, og bruk kartet

På sommeren vises den røde merkingen på steiner og trær godt, men på vinteren kan mye være snødd ned. Vi har ikke vintermerking av ruter her nord, så du må planlegge turen godt, studere kartet på forhånd og kle deg og ta med utstyr for en skikkelig vintertur. Er du usikker på pakkelista, kan du bruke DNTs vinterpakkeliste som utgangspunkt. Når det gjelder kart, selger vi Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca på BOT-kontoret i Sjøgata 27, og dette er et holdbart og fint kart å gå etter. Husk også kompasset, selv om du har GPS i tillegg, og følg med på kartet mens du går slik at du alltid vet nøyaktig hvor du er i tilfelle det blåser opp. 

Ta forholdsregler

Husk også på fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur! Været på fjellet kan skifte raskt, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om valg av hytte eller hvor du burde gå, kan du gjerne kontakte oss for å få tips og råd. 

Tenk sikkerhet, ha respekt for vind og vær, og sist, men ikke minst: nyt naturen og de fantastiske mulighetene den har å by på! 


God vinterferie!