Snart høstferie - her er noen tips! 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Er du klar for frisk høstluft, fine farger, noen dager fri og turopplevelser av ypperste kvalitet? Da har vi noen tips til deg!

Det er nå lufta er klarest, det er null insekter og enda ikke snø, med andre ord perfekte forhold for en fottur i marka eller på fjellet! Når det gjelder snøen må du være litt obs hvis du skal opp i høyfjellet, for der kan det komme litt, men det trenger ikke være annet enn forfriskende dersom du har en hytte du kan gå inn i, fyre i ovnen og nyte en kopp varm drikke. Har du ikke hytte sier du? Vi har hele 14 hytteanlegg du kan bruke, og det er plass til hele familien! Ønsker du noen dager med skikkelig avkobling, bort fra rotete hus og hverdagshuskelapper som aldri blir helt unnagjort, kan en hyttetur til en av BOTs hytter være den perfekte avkobling når ungene har skolefri. Vi har både hytter hvor du kan kjøre nesten helt fram til hytteveggen og dermed slippe å bære både langt og tungt, og vi har hytter som ligger langt innpå fjellet og krever en dagsmarsj for å finne en seng å sove i.

Erik Friele Lie går over garnet som kan lånes ved Bjellåvasstua.
Erik Friele Lie går over garnet som kan lånes ved Bjellåvasstua. Foto: Line Hårklau

Hva finner du i BOTs hytter?

Når bilen er parkert eller du har forlatt toget/bussen, og traska deg til hytteveggen, enten det var noen meter eller noen kilometer, er det bare å komme seg inn i hytta, og ta den i bruk. De hyttene som ligger nært vei er låst med standard DNT-nøkkel som alle medlemmer kan få kjøpe, mens de som ligger langt innpå fjellet står åpne. Her er en huskeliste for hva du trenger å gjøre ved ankomst til våre hytter:

  1. Skriv deg inn i protokollen. Dette er viktig for å registrere besøk og for at du skal ha rettighet på å bruke hytta.
  2. Finn en ledig seng. Har du booka på forhånd er rommene og sengene merket, og du tar den senga du har bestilt, ellers er det bare å finne en seng som ikke er i bruk. Mer om booking lengre ned i saken.
  3. Ta hytta i bruk, kos deg og husk å ta hensyn til andre gjester som måtte være der. Hytta har alt man trenger av ved, gass, dopapir og annet, men mat og personlig utstyr må du ha med selv. Husk å rydde etter deg, det er ofte flere som bruker samme hytte, og når dere forlater hytta er det viktig med utvask og opprydding. Forlat alltid hytta slik som du ønsker å finne den! Alle våre hytteanlegg drives og vedlikeholdes på dugnad, så sett pris på alle de timene med frivillig arbeid som er lagt ned for at du skal kunne dra på hyttetur :) 

Mer detaljert informasjon om bruken av hyttene kan du finne her.


Reserver plass før du legger ut på tur, eller ta det som det kommer

Visste du at vi har begynt med booking på noen av våre hytter? På Beiarstua, Tverrbrennstua og Bjellåvasstua kan du nå reservere seng hjemme fra din egen sofa før tursekken pakkes, og dermed være sikker på at du har en seng å sove i. Nå skal det sies at det er veldig sjelden det er fullt på hyttene, så dersom du ønsker å ta bruke gammelmåten uten reservasjon er det også fullt mulig. Er det større grupper eller fellesturer som skal bruke hyttene våre, legger vi det alltid ut i vår besøkskalender når vi får beskjed om det.

Tannpuss på Midtistua.
Tannpuss på Midtistua. Foto: Line Hårklau

Korte og lange turtips

Tre dager fra hytte til hytte på Saltfjellet - en nydelig rundtur hvor du kan ta toget, få med deg det åpne landskapet Saltfjellet har å by på, de hyggelige hyttene og vakre Jordbrudalen på tur ned til Saltdalen.

Fra Saltdal til Lurfjell - fire dager i nydelig terreng! Her får du også besøkt tre av BOTs hyggelige hytter - Bjellåvasstua ved Nordre Bjellåvatn som er kjent for godt fiske (husk fiskekort!), Tverrbrennstua på vakre Beiarfjellet og Lurfjellhytta, spektakulært plassert bak Børvasstindan. 

Topptur til Heggmotinden - en bynær topp med nydelig utstikt! Flott turområde, og når du når toppen blir du belønnet med nydelig utstikt i alle himmelretninger, til ville fjell, vann og hav. 

Allmenningselva - en delvis skjult perle hvor du kan nyte ettermiddagskaffen og plukke blåbær. En overkommelig tur for både store og små, i lettgått terreng og spennende elver å leke i. Mange har gått til kulpen på Heggmoen (og det er også en nydelig tur!), men vil du gå litt lengre kommer du til Allmenninselva som også er et fint turmål.

Bodømarka - bakgården vår! Vi er jo så heldige i Bodø at vi har marka som nærmeste nabo, og man trenger ikke gå langt fra busstoppet eller parkeringsplassen for å være ordentlig på tur. i linken kan du finne mange forslag til turer i marka, både korte og lange, i skogen og i høyden. 

Det var kun et fåtall av turtips vi egentlig kunne gitt for Bodømarka og områdene som ligger i nærheten av Bodø. Har du lyst til å søke opp turtips i spesielle områder, med eller uten hytter, toppturer eller turer langs kysten kan vi anbefale å bruke ut.no. De har gode kart man kan lete og zoome i, som viser merkede stier og hytter, og det ligger mange gode turforslag der ute. 


God tur og god høstferie! 

Foto: Nina Guzman Toft