Se rapport og bilder fra turen Beiarstua til Russånes 30. august til 1. september

Klar for å passere brua over Tollåga
Klar for å passere brua over Tollåga Foto: Svein Henrik Hedenstad

Fantastisk landskap, godt turvær og godt selskap var blant ingrediensene på denne turen, som anbefales som en fin helgetur. 

Fredag ettermiddag tok to turledere og seks deltakere rutebussen til Rengård i Beiardalen. Derfra er det ca 1 km gange langs grusvei til Beiarstua. Om kvelden var det samling rundt bålet og presentasjon av turen på kartet ved turlederne Knut Storteig og Henrik Thronsen.

Lørdag kl 9.15 var det avmarsj. Første delen gikk nokså bratt oppover langs Tverråga. Etter passering av elva på hengebru tok vi en liten stans for å se på flotte jettegryter litt lenger ned. Så gikk turen videre i slakt og vakkert terreng. Ved Kristinagammen var det lunsjpause. Til dessert var det blåbær fra velfylt lyng. Så gikk vi opp til høyeste punkt på vel 700 meter. Underveis hadde vi fantastisk utsikt mot toppen Tellingen og mot tinderekka vest for Beiardalen. Videre gikk turen ned i Tollådalen hvor vi gikk over bruer over Tollåga og Storpåskbekken. Deretter lunsj nr 2 før det igjen var klart for stigning - opp mot Harondalen. Her er trafikken sparsom og sporene i terrenget få, så det var godt at merkingen nettopp hadde fått en oppfrisking.

 Ved 18-tiden var vi framme på Bjellåvasstua. Da hadde vi ifølge skiltene gått 21,5 km. Her var det nokså fullt, men det ble seng til alle. Om kvelden disket turlederne opp med gryterett og fyrstekake. Nam, nam. 

Søndag kl 9.15 satte vi kurset nordover langs Telegrafruta. Underveis observerte vi stolpekar, linjetråd, spor etter hest og kjerre med mere. Det gir en spesiell følelse å vandre langs et kulturminne. Terrenget over Hessihompan var behagelig tørt og slakt. Etter lunsj gikk stien nedover i Saltdal i vakker furuskog. Siste stykket før Russånes gikk på skogsvei omkranset av bringebærris med moden bær, mmm. 

Ca kl 15 var vi nede på Russånes. Vi kunne ha ventet på bussen her, men det var tid til å gå videre nedover dalen til Nordnes langs gamle E6, ca 1 km. Der bevilget vi oss deilig middagsbuffet før bussen tok oss med kl 17.12. Og alle var enige om at det hadde vært en fantastisk tur, som vi gjerne anbefaler til andre. 

Se noen av inntrykkene fra turen i bildekarusellen nedenfor. 


Skrevet av Berit Irgens 3. september 2019