Kom deg ut-dagen på søndag

Foto: Magnus Skogmo

Søndag 3. febriar inviterer Bodø og Omegns Turistforneing (BOT) til en gratis, lavterskel friluftsdag i Bodø, Beiarn, Gildeskål og Meløy, og vi håper DU tar turen ut sammen med oss!

Kom deg ut – dagen er et tradisjonsrikt arrangement i DNT og søndag 3. februar er det klart for vinterutgaven. På èn og samme dag arrangeres det 175 arrangementer landet rundt, og BOT arrangerer 6 av dem. Totalt ventes det 42 000 små og store deltakere.

- Kom deg ut dagen er en introduksjonsdag til friluftslivet, og det kreves ingen forkunnskap for å delta. Om du er vant til å være i naturen eller ikke; vi lager til enkle og morsomme aktiviteter for alle. Alt er gratis, du trenger bare å ta med deg klær etter været, litt mat og drikke, og gjerne ski eller akebrett til familiearrangementene, forteller Marie Stabell Pettersen, aktivitetskoordinator hos BOT.

I Bodø er det tre arrangementer, så her er det noe for alle aldersgrupper og interesser. Barnefamilier og andre som ikke ønsker å gå så lagt kan samles rundt bålet ved Skihytta, gå natursti og ake, DNT ung skal teste Air-boards, aking for viderekomne, på Bestemorenga, og de som liker å gå på ski inviteres til en klassisk tur i Bodømarka til Erlingbu og videre rundt Bostoliskardet.
Lokallagene arrangerer også familiearrangementer i sine nærområdet, og i Beiarn blir det kake, kaffe og bål i Larsoslia, i Gildeskål blir det akedag for små og store i Bakåsen, og i Meløy blir samlingsstedet på Reipå med bål og aktivitet.


Mye å lære for friluftsferskinger

Tanken bak Kom deg ut - dagen ligger i ordet. Det inviteres til utedag med varierte tilbud; ski og aking, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer. Totalt arrangeres det 175 steder landet over, noe som er hele 25 mer enn i jubileumsåret 2018. Flere steder kan man også låne utstyr gratis. I Bodø har ikke BOT noe tilbud om utstyrsutlån, men Røde Kors har et fantastisk til bud gjennom BUA, som har mye turutstyr til gratis utlån.

- Noe av det som er så gøy med denne dagen, er variasjonen i hvem som kommer. Her ser vi store og små familier, besteforeldre, tanter, onkler og vennepar. Man blir del av et felleskap denne dagen, og for barna er det stor sjanse for å finne en ny lekekamerat eller to. Vi ønsker spesielt friluftsferskinger velkommen denne dagen, her kan man lære mye og få informasjon om hvilke tilbud vi har til ulike aldersgrupper resten av året også! sier Marie.


Fakta om 150-åringen DNT 

• DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag. 
• DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.  
• DNT har i dag Barnas Turlag på over 220 steder og vokser stadig.
• Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 819 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 468 årsverk.  
• DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter Foto: Anne Marie Rolfsnes