Hyttebok med historie

Vardebyggere fra gode gamle dager.
Vardebyggere fra gode gamle dager. Foto: DNT Arkiv

Beiarstua fyller femti år. Vi har lest den aller første hytteboka. 

Beiarstua ble oppført 1967-1968, og den første siden i hytteboka er datert til 24. august 1968. 

"Foreningens styre arrangerte innvielsesfest. Tilstede var:
Olaf Storhaug, Gunnar Storhaug, Jan Myking, Rolf M. Frittz, Einar Dyvik, Axel Edman, C. P. Jakhelln og Ole M. Tjærandsen.
Vi hadde med utstyr til hytta som så og si var ferdig. Det er en prektig hytte som vi håper vil få mange besøkende."

Vebjørn Tandbergs hilsning til hytta.
Vebjørn Tandbergs hilsning til hytta. Foto: Elin B. Johannessen

Beiarstua ble oppført som jubileumshytte for BOTs 75-års markering med midler fra DNT og Vebjørn Tandberg. Den aller første hytteboka er fornøyelig å bla i.

Gjennomgangstonen er klar. Folk som har vært innom på besøk uttrykker umåtelig begeistring over å komme til en slik flott og velutstyrt hytte. Det fremkommer at mange har benyttet Beiarstua som base for påske- og pinsefeiring.

Veien hadde blitt åpnet over fjellet, så noen kom med buss eller bil, mens andre kom over fjorden og syklet oppover dalen til hytta. I dag er den populær som startsted for helgeutflukter, og mange familier setter pris på at man kan kjøre helt inn til hytteveggen.

Beiarstua
Beiarstua

Kreative skoleklasser
Hytteboka er dekorert med tegninger og dikt, morsomme anekdoter, naturskjønne skildringer og andre finurligheter. Den har blitt hyppig besøkt av lokale vandrere, men også av folk fra sør i landet, og andre "ekte" utlendinger...

Det er tydelig at mange skoleklasser har benyttet hytta, blant annet fra Bodø, Gildeskål og Lofoten. Et par sider av hytteboka som fremkalte latter var da vi kom over en sangtekst skrevet av "Bodø`s (trøtte) Gymnas". Som kjent er det sammenheng mellom kreativitet og frisk luft:

"Åtte åt alle sin frokost-mat,
Sølvi lå enda i senga flat.
Pedersen han er rolig og grei,
fordi han går tidlig og legger seg."

Teksten er datert til 1. - 3. juni 1978.

Hytteboka vitner om at Beiarstua ble tidlig brukt som utgangspunkt for fellesturer, spesielt Bjellåvasstua og videre til Trettnes. Den fungerte også som en velfortjent tørke- og hvilebu for de som gikk med telt fra Glomfjord til Saltfjellet. 

Bildet er tatt midt på Saltfjellet på slutten av 60-tallet. I dag er dette en vernet nasjonalpark, og det er midt i hjertet av hyttenettverket til DNT (BOT) i området. Bildet er tatt av min svigermor Wigdis Svendsen. Det er hennes søster, svoger, ektemann og sønn som er på bildet. Min kone ligger i pulken. Ganske kul bekledning på den tiden!
Bildet er tatt midt på Saltfjellet på slutten av 60-tallet. I dag er dette en vernet nasjonalpark, og det er midt i hjertet av hyttenettverket til DNT (BOT) i området. Bildet er tatt av min svigermor Wigdis Svendsen. Det er hennes søster, svoger, ektemann og sønn som er på bildet. Min kone ligger i pulken. Ganske kul bekledning på den tiden! Foto: Per Arne Skjelvik

Turglede
Beiarstua har gitt glede og rekreasjon i alle år. Folk som har besøkt den forteller om fin fisk i elva, ivrig bærplukking og spennende jakt. Å lese gjennom hytteboka gir et innblikk i tiden som har vært, og det slår oss at kjærligheten til naturen er gjenganger både i den første hytteboka - og i de nye bøkene som fylles med hilsninger. 

Friluftslivets gleder videreføres til nye generasjoner.
Friluftslivets gleder videreføres til nye generasjoner. Foto: Marius Nergård Pettersen

Jubileumsfeiring
I år fyller Beiarstua femti år, og vi markerer med aktivitetsdag for hele familien lørdag 23. juni fra kl. 12. På kvelden blir det levende musikk og dans ved gapahuken. Vi inviterer alle som har et forhold til hytta på besøk denne dagen, men oppfordrer også nye gjester til å komme og se hva Beiarn har å by på av friluftsliv. 

Vi tar med oss hytteboka slik at gjester som ønsker å lete etter signaturen sin kan ta en titt. Vi gratulerer med jubileum, og gleder oss til femti nye år med turglede - og nye nedskrevne minner i hyttebøkene!