Is- og snøforhold i fjellet i Nordland

Sola vender tilbake i Bjellådalen på Saltfjellet
Sola vender tilbake i Bjellådalen på Saltfjellet Foto: Jim Tovås Kristensen

"Ta hensyn til vær- og skredvarsel" lyder fjellvettregel nummer 3, og gjennom rapporten fra Statskog om is- og snøforhold i fjellet får du mye informasjon om hvordan ståa er i fjellheimen i vårt område. Ta også en tur innom varsom.no, så får du siste nytt om skredfare også!

"Mye sterk vind og langvarig kulde uten nedbør etter tidligere mildvær i januar, har gitt et hardt, skavlete og isete føre i høyfjellet i Nordland og Troms. I fjellbjørkeskogen er det stedvis et lite skarelag som for det meste «bærer» skiene. Det er for det meste bra med snø fra innland til kyst, men noen cm nysnø vil gi et betydelig bedre skiføre", sier Tore Veisetaune i Statskog Fjelltjenesten. "Kulda har gitt gode isforhold på mange vann fra innland til kyst, og det er flere plasser svært gode skøyteforhold. Litt oppe i fjellet er islagte vann for det meste snødekt, med noen unntak der snøen er blåst bort" fortsetter han.


Salten

Spesifikt for vårt område melder Statskog: I Salten varierer forholdene noe til fjells. I fjellskogen er det rundt 50-70 cm med snø. De grensenære områdene har brukbart skiføre, mens vestlige områder har et lag med isskare. Skiføret vil bedre seg med litt nysnø. I høgfjellet er det veldig vindpåvirket etter flere perioder med sterk SØ vind. Der er det stedvis hardt og bårete. "Isene på uregulerte fjellvatn er solide etter mye kulde. Isen på regulerte Balvatn er blitt målt til 30 cm i ett lag i fast trase over vannet og anses nå som trygg", sier Jim Tovås Kristensen i Statskog Fjelltjenesten.


Kontaktperson: Jim Tovås Kristensen, tlf. 934 23 318


Vil du lese mer om is- og snøforhold i Nordland og Troms? Klikk på det store bildet under her, så kommer du direkte til Statskogs melding som er sendt ut og kan lese den i sin helhet.


Storjordområdet i Saltdal sett fra Tjernfjellet
Storjordområdet i Saltdal sett fra Tjernfjellet Foto: Jim Tovås Kristensen