Fra fjell til fjord - 9 dag er i Lahko og Saltfjellet-Svartisen nasjonalparker

Fellestur

Fra dato
13. august 2016
Til dato
21. august 2016
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Hyttetur, Ukestur
Arrangør
Bodø og Omegns Turistforening
Turområde
Nord-Norge
Turkode
BOT16-TK-40
Dette arrangementet er over!

Dette er turen for deg som ønsker å gå langt og lenge, liker å bære tung sekk og er like blid i regn og ruskevær som i solskinn. Turen går over 9 dager og det åpnes ikke for deltakelse på bare deler av turen. Vi går mellom ubetjente hytter, noe som betyr at vi må bære med oss maten, og det tas i utgangspunktet ikke værforbehold.

Hvis du leser dette og tenker «YES !», så kan vi love deg en fantastisk tur i den vakre og mektige nordnorske fjellheimen! Selv om enkelte strekninger er lange, er det også kortere dagsetapper, og det er lagt inn mulighet for en hviledag halvveis i turen. Vi skal gå fra hytte til hytte, så klær og sko får tørke underveis, og om hyttene våre ikke har mat, så har de alt vi ellers måtte trenge.

Krav til deltakerne er at de er fjellvant og i god form, er vant til å gå langt med tung sekk og har det utstyr som trenges for å tilbringe en lengre periode i fjellet. Det legges opp til tre fellesmåltider som ordnes av turlederne, men ellers tar hver enkelt med tørrmat, middag og egen drikke for hele turen.

Pris kr 3.000,- for medlemmer / kr 4.500,- for ikke-medlemmer. Dette dekker 8 overnattinger på BOTs hytter, fellesmat, buss og annen transport Bodø – Langvatn / Åseli - Bodø .

Det settes et tak på maksimalt antall deltakere på 10 og medlemmer av DNT vil bli prioritert. Turlederne forbeholder seg retten til å sette sammen gruppa ut fra ønske om geografisk spredning, og det er dermed ikke førstemann til mølla ved påmelding. På grunn av turens lengde settes påmeldingsfrist til 31.05.16 slik at deltakerlisten kan være klar i god tid. Alle vil få beskjed om de er tildelt plass eller ikke rett etter fristens utløp.

Dag 1 Bodø – Fellvasstua
Vi drar fra Bodø med buss midt på dagen lørdag (etter kl 13.00), ankommer Sundsfjord 1,5 time senere og blir transportert videre opp til demningen ved Langvatnet. Derfra går vi en times tid i lett terreng 3,5 km inn til Fellvasstua. På hytta lager turlederne felles middag og vi har en trivelig bli-kjent-kveld.

Dag 2  Fellvasstua – Gråtådalstua
Første dagsetappe er på nesten 3 mil , så vi må tidlig opp og være forberedt på en lang dag ute. Vi går gjennom mektige Lakho nasjonalpark, som med sitt karsklandskap har utallige fascinerende bergformasjoner, grottelignede huler og underjordiske elver. Vi tar lunsj ved Corbels Canyon, ser innom Kvitsteinsdalsgammen ved Storglomvannet, før vi går de siste 10 km gjennom Skavldalen og ned til Gråtådalstua.

Dag 3 Gråtådalstua - Beiarstua
Mandag blir en adskillig lettere dag. Turen til Beiarstua er på 17 km, med en slak stigning første halvdel av turen før det går bratt nedover skogen til Beiardalen. Der går siste 1,5 km langs vei inn til hytta. På Beiarstua ordner turlederne med fellesmiddag og annet godt, og det er mulighet for badstue og bading i kulpen nedenfor hytta.

Dag 4 Beiarstua – Midtistua
Tirsdag får vi nok en lang dag ute. Etappen er på nærmere 3 mil, og den første delen opp Tverrådalen er det en del stigning. Deretter flater terrenget ut, vi krysser vakre Tollådalen og tar lunsj ved Bukkhaugbua. Herfra går vi gjennom dalføret Litlepåsk og gjennom Stallogropa, før vi vender nordover og går de siste 4 km langs Søndre Bjøllåvatn opp til hytta.

Dag 5 og 6 Midtistua - Bjellåvasstua
Nå er vi kommet halvveis og befinner oss i hjertet av Saltfjellet. Ved begge hyttene er det gode fiskemuligheter og tilgang til båt i både nord og sørenden av Nordre Bjøllåvatn. Stien mellom hyttene er en del av Telegrafruta – en av DNTs historiske vandreruter, og det er mange fine turmuligheter ut fra begge hyttene. Her legger vi inn mulighet for en hviledag, alternativt egne valg for deltakerne hvis forholdene tillater det:

Alt 1: Bli på Midtistua og enten ta en hviledag eller gå en dagstur med turleder 1 sørover til Rana Turistforenings hytter Saltfjellstua og Krukkistua. Så går vi torsdag (dag 6) 12 km i lett terreng nordover til Bjellåvasstua.
Alt 2: Gå sammen med turleder 2 til Bjellåvasstua onsdag og tilbringe begge dagene der. Ved Nordre Bjøllåvatn er det godt å være, enten man vil hvile seg, fiske eller gå tur i nærområdet. Hytta har stekeovn og fisket er godt, så turlederne håper å kunne invitere til middag med stekt røyr og nybakt brød torsdag kveld.

Dag 7 Bjellåvasstua - Tverrbrennstua
Fredag går vi videre med friske krefter. Etappen er på 24 km i fint fjellterreng gjennom Harodalen, til Øvre Oksvatn der vi tar lunsj og så videre gjennom Gåsvatn Landskapsvernområde inn til hytta.

Dag 8 Tverrbrennstua – Lurfjellhytta
Lørdagens etappe er på 20 km, sekken er lett og vi får en fin dag. Starter nordover opp Reinhornheia, krysser Beiarskardet og følger fjellryggen vest for Gjømmervann. Her troner Lurfjelltinden og Børvasstindan vest og nord for oss og vi går slakt og fint den siste delen ned til Lurfjellhytta.

Dag 9 Lurfjellhytta  - Åseli og hjem
Det er blitt søndag og vi skal gå den siste etappen på 12 km ned til fjorden. Avslutningsetappen er valgt med omhu. Turen ned gjennom Åselidalen er en opplevelse man bare må ha med seg, og er flere steder beskrevet som Norges vakreste. Stien slynger seg mellom de imponerende Børvasstindene, vi vandrer langs elver og små vann, over svaberg og tørre enger, og får etterhvert et fantastisk skue ut mot kysten. En perfekt avslutning på sommerens fjelltur i nord.
Bussen går fra Åseli kl 16.30 med ankomst Bodø 17.10.

Kart:
Det store Saltfjellkartet dekker hele området. Utgitt 2014. Målestokk 1:75.000.
Kart 1:50.000. Norgesserien (Nordeca), blad 10123, 10124 og 10127, hvor de to siste dekker hele turområdet unntatt starten ved Fellvasstua.

Informasjon og påmelding:
Turen er desverre fulltegnet, men det er mulighet for å bli satt på venteliste. Skriv en mail til ingunn.bothytter@gmail.com med noen ord om din turerfaring, så får du svar umiddelbart. Ta gjerne kontakt med turlederne Ingunn Anke Hansen (95476188), Karl Skålbones (47816963) og Astrid Teigland (41611508) for mer info.

Oversiktskart:

 

 

 

 

Kontaktinformasjon:

  • Bodø og Omegns Turistforening
  • Tlf. 75521413
  • E-post: post@bot.no