Telegrafrutevandring med fokus på kulturminner

Fellestur

Fra dato
15. september kl. 07:40
Til dato
18. september kl. 21:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Bjellånes, Russånes, Kulturminne, Hytte-Til-Hyttetur, Bjellåvasstua, Telegrafruta, Saltfjellet, Saltfjellet Og Svartisen
Arrangører
Turkomiteen BOT, Bodø og Omegns Turistforening , Polarsirkelen Turlag
Turområde
Saltfjellet og Svartisen (se kart)
Turkode
BOT-22-TK-36

I et samarbeid mellom BOT og Polarsirkelen turlag inviteres du til å oppleve  Saltfjellet i høstdrakt gjennom en fire dagers vandring langs den historiske vandreruten Telegrafruta gjennom Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Og samtidig få et innblikk i kulturhistoriene knyttet til området. Samisk kultur, lokalbefolknings bruk av området, telegrafhistorien og telegrafrutas bruk og betydning. Og også naturvernenes kamp mot neddemning av naturen og opprettelsen av nasjonalparken. Formidlet av turlederne underveis.

Turen starter på Russånes i Saltdal torsdags morgen og avsluttes Bjellånes/Storvollen i Dunderland på søndag ettermiddag. Overnatting på Bjellåvasstua, Midtistua og Krukkistua.

Torsdag 15.9.2022: Tog til Røkland fra Bodø kl. 0747 eller fra Mo i Rana kl 0611. Felles skyss fra Røkland til Russånes. Alternativ oppmøte direkte på Russånes kl 0930. Historiker Ronald Nystad Russaanes forteller om Saltdals stolte snekkertradisjon fra møbelsnekkeri til hyttefabrikk, og om Bjønnhågen mysterier.Turen til Bjellåvasstua er 17 km med noe stigning underveis. 

Det åpnes også for å tilknytte seg fellesturen ved å gå fra Øvre Tollådal til Bjellåvasstua på torsdags ettermiddag/kveld.


Fredag går turen langs Nordre Bjellåvatnet og vi passerer bl.a. Steinstua  på vei til neste overnatting som er Midtistua, litt nord for Søndre Bjellåvatnet. Til sammen 12 km i flatt fjellterreng. Mulighet for røyefiske i vatnet hvis du har tatt med stang..

Lørdag går turen innom spennende Stallogropa på tur til Saltfjellstua og lunsj her, før vi fortsetter til Krukkistua. På denne 12 km lange dagsetappen besøker vi også Steinstue nr to fra 1864. På Krukkistua er det badstu og kort vei til elva med bitevillig ørret. 

Søndag blir turens lengste etappe på 24 km gjennom en stigning på 300 m til lappflyttarskaret og ned gjennom Tespdalen. Vi krysser polarsirkelen og har god utsikt mot dalførene Vestergila og Stormdalen, sistnevnte med fjellgården Bredek. Fremme på Storvollen får vi skyss til Dunderland stasjon og tog. Til Bodø kl 1833, framme kl 2100 og til Mo kl 2000, framme kl 2030.

 

Telegrafrutevandring med fokus på kulturminner

I et samarbeid mellom BOT og Polarsirkelen turlag inviteres du til å oppleve  Saltfjellet i høstdrakt gjennom en fire dagers vandring langs den historiske vandreruten Telegrafruta gjennom Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Og ...

Kontaktinformasjon:

  • Bjørnar Nystrand
  • Tlf. 970 92 736

Turledere:

  • Bjørnar Nystrand
  • Øystein Rushfeldt