Påskeskitur over Saltfjellet – Telegrafruta 16-26 år

Fellestur

Fra dato
9. april kl. 16:00
Til dato
13. april kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Skitur, Pulktur, #Saltfjellet, Påskeskitur, Telegrafruta
Arrangører
DNT ung Bodø, Bodø og Omegns Turistforening , DNT ung Troms , Troms Turlag
Turkode
BOT-22-U-13

Bli med oss på påskeskitur over Saltfjellet!

Med oppstart fra Bodø Stasjon tar vi sammen toget mot Saltfjellet, hvor vi skal følge Telegrafruta, en av DNTs historiske vandreruter. Det blir en blanding av ski- og hyttetur, og er en perfekt mulighet for å bli bedre på telting i vinterfjellet. DNT stiller med pulker som vi bytter på å dra, slik at vi har mulighet til å ta med oss litt ekstra snacks og annet som trengs for en skikkelig påsketur på fjellet.  Vi tar oss god tid til pauser og lek underveis, og målet er å kose oss maks i påskesola! Turen avsluttes med felles transport tilbake til Bodø stasjon.

Oppmøtested: Bodø Stasjon

Avslutningsted: Bodø Stasjon

PROGRAM

Dag 1: Bodø Stasjon til Bjøllåvasstua, (17 km)
Vi møtes på Bodø Stasjon klokka 11:30. Fra Bodø Stasjon til Russånes med tog og så taxi lørdag kl. 12:00 med ankomst kl. 14:30 (med forbehold om ruteendringer). Fra togstasjonen spenner vi på oss skia og går oppover i fjellet mot Bjøllåvasstua. På veien passerer vi blant annet Diktarsteinen, hvor Kristofer Janson på 1870-tallet hentet inspirasjon til å skrive en fjellsang. Vel framme ved hytta lager vi middag og slapper av resten av kvelden. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd. Vi overnatter i telt på en høvelig plass, eller inne på hytta. Togbilletter kjøpes inn av turlederne.

Dag 2: Bjøllåvasstua til Midtistua (ubetjent), (11 km)
Fra Bjøllåvasstua peker vi skiene mot Midtistua, forbi Nordre Bjellåvatnet. På vei dit passerer vi blant annet en av flere små steinstuer som er satt opp langs telegrafruta. Midtistua ligger i flott høyfjellsterreng, og sies å ha fått navnet sitt fordi den lå ved den midterste av telegrafstolpene. Ved hytta lager vi felles middag, og de som vil overnatter inne. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd.

Dag 3:Midtistua til Krukkistua (ubetjent), (11 km)
Skituren går videre innover fjellet til den ubetjente DNT hytta Krukkistua. På veg dit stopper vi og spiser lunsj ved Saltfjellstua. Krukkistua er den andre av to originale telegrafstuer som står igjen. På hytta lager vi felles middag, og de som vil overnatter inne. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd. Dersom det er stemning for det, går vi en liten kveldstur til ei gammal steinstue som ligger rundt en kilometers vei nord for hytta.

Dag 4: Til Krukkistua (ubetjent), (ca. 12 km)
Skituren går videre innover fjellet til vi finner oss en høvelig teltplass. Vel framme lager vi felles middag, og koser oss. Dersom det er stemning og snøforhold til det, prøver vi oss på å lage snøhule eller iglo. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd. Husk å ha litt ekstra plass i sekken til fellesmaten.

Dag 5: Fra Bodø Stasjon til en fin teltplass (ca. 12 km)
Fra teltplassen spenner vi på oss skia og går siste etappe ned til Røkland stasjon. På veien finner vi oss en trivelig lunsjplass. På veien passerer vi flere hytter, blant annet Tespahytta som brukes som krypinn av reindriftssamene når reinen gjetes, og restene etter den 5. telegrafstua, Gilastua. Vel framme på Røkland tar vi taxi til togstasjonen, og så tog tilbake til Bodø Stasjon. Forventet ankomst klokka 17:00 (med forbehold om endringer). Togbilletter kjøpes inn av turlederne.

Med forbehold om endring i programmet!

Generell informasjon:

Påmelding: Alle må melde seg på innen 31. mars. Vi har ikke anledning til å ta med deltakere som ikke er påmeldt. 

Pris: 1500,- for medlemmer og 2400,- for ikke-medlemmer. Dette dekker mat for hele turen med alle måltider, overnatting på alle hyttene, samt snacks og reisekostnader i forbindelse med fellestransport til og fra Bodø Stasjon (tog+taxi).

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Annet:
Deltakerne ordner selv ekstra snacks og drikke dersom de ønsker det.

Gradering av turen: lengde blå/middels
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart. DNT ung stiller med pulker, slik at man kan benytte seg av dette til fellesutstyr. På turen vil det være fokus på å lære å ferdes i vinterfjellet med telt, og målet er at man skal oppleve mestringsglede og få utvidet kunnskap om vinterturer i fjellet.   

Utstyr:
Personlig utstyr: Fjellski med stålkanter,fjellskisko, feller, skismøring, staver med stor trinse.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister. Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk vinter og hvordan kle seg på tur vinter. Vi kontakter alle deltakere i forkant av turen for å forsikre oss om at alle har nødvendig utstyr, og er klare for fem supre dager på Saltfjellet. Det vil også bli sendt ut spesifik pakkeliste til alle deltakere på epost i forkant av turen.

Spørsmål: Ta kontakt med turlederne:

Benedicte Sivertsen: benedicte.sivertsen@dnt.no, 413 41 949

Martin Michalsen: michalsen.student@gmail.com , 947 83 767

Dette blir tidenes påskeskitur, ta med deg en venn og bli med. Vi gleder oss!

Kontaktinformasjon:

  • Benedicte Sivertsen
  • Tlf. 413 41 949

Turledere:

  • Martin Michalsen
  • Benedicte Havn Sivertsen