Kulturminnetur langs Telegrafruta

Fellestur

Fra dato
17. september kl. 07:30
Til dato
19. september kl. 21:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Saltfjellet Og Svartisen, Saltfjellet, Telegrafruta, Bjellåvasstua, Hytte-Til-Hyttetur, Kulturminne, Russånes, Bjellånes
Arrangør
Bodø og Omegns Turistforening
Turområde
Saltfjellet og Svartisen (se kart)
Turkode
BOT21-TK-33
Dette arrangementet er over!

Suksessen fra 2020 gjentas. Sett av tre dager midt i september til å oppleve Saltfjellet i høstdrakt gjennom vandring langs Telegrafruta gjennom Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Og samtidig få et innblikk i kulturhistoriene knyttet til området. Samisk kultur, lokalbefolknings bruk av området, telegrafhistorien og telegrafrutas bruk og betydning. Og ikke minst, naturvernenes kamp mot neddemning av naturen og opprettelsen av nasjonalparken. Alt dette formidlet av personer med stor kunnskap, gjennom kveldsforedrag på hyttene og under vandringen.

Turen starter på Russånes i Saltdal fredag morgen og avsluttes på Øvre
Tollådal/Storjord i Beiarn på søndag ettermiddag. Overnatting på Bjellåvasstua og Saltfjellstua.

Fredag 17.9.2021: Tog til Røkland fra Bodø kl. 0747 eller fra Mo i Rana kl 0611. Felles skyss fra Røkland til Russånes. Alternativ oppmøte direkte på Russånes kl 0930. Felles vandring med telegrafrutehistoriker Manfred Huttepohl som inspirator.

Turen til Bjellåvasstua er 17 km med noe stigning underveis. Etter middag på hytta blir det et foredrag av historiker Tormod Steen som har registrert kulturminnene langs Telegrafruta.

Det åpnes også for å tilknytte seg fellesturen ved å gå fra Øvre Tollådal til Bjellåvasstua på fredag ettermiddag/kveld. Dette avhenger av ledighet på hytta.

Lørdag vil Steen vise og fortelle om de ulike kulturminnene langs Nordre Bjellåvatnet og vi passerer bl.a. Steinstua og Midtistua på vei til neste overnatting som er Saltfjellstua, litt sør for Søndre Bjellåvatnet. Til sammen 17 km i flatt fjellterreng

Etter middag på hytta blir det tid til foredrag av Terje Øiesvold som var svært aktiv før opprettingen av nasjonalparken, bl.a. som mangeårig leder av aksjonsgruppa «Bevar Saltfjellet».

Søndag går turen gjennom spennende Stallogropa vestover til Tollådalen, via Bukkhaugbua og fram til Øvre Tollådal ca.22 km, her også med fokus på kulturminnene på denne strerkningen. Turfølget blir hentet og kjørt til Storjord i Beiarn og bussen med ankomst Bodø kl 2130.  Reisende sørover kan ta toget fra Tverlandet kl 2126 der bussen passerer kl 2110.

 

 

Kulturminnetur langs Telegrafruta

Suksessen fra 2020 gjentas. Sett av tre dager midt i september til å oppleve Saltfjellet i høstdrakt gjennom vandring langs Telegrafruta gjennom Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Og samtidig få et ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Øystein Rushfeldt
  • Bjørnar Nystrand