OBS - NY DATO : Høstens store tur ! - Kulturminnetur langs Telegrafruta

Fellestur

Fra dato
2. oktober kl. 07:30
Til dato
4. oktober
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Helgetur, Saltfjellet, Overnattingstur, Telegrafruta, Hyttetilhyttetur, Historisktur
Arrangør
Bodø og Omegns Turistforening
Turkode
BOT20-TK-33

Tur med historisk sus, med kunnskapsrikt turfølge som skal fortelle om den historiske vandreruta Telegrafruta er. Vil du se beskrivelse av turen og løypa inntegnet i kart, kan du klikke på linken her.  Vi kommer ikke til å gå over hele ruta, men snu ved Saltfjellstua og gå ned til Tollådalen i Beiarn. Turen har fått extra støtte fra DNT, så det vil bli gratis taxi og fellesmiddag !

Dette blir en spesiell tredagers høsttur langs den historiske vandreruta, og underveis får vi informasjon om historien bak telegrafruta, formidlet av personer med stor kunnskap om telegrafrutas historie og kulturminnene langs ruta. Turen går gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, og nasjonalparkens forhistorie og tilblivelse blir formidlet gjennom et foredrag under turen.

Turen starter på Russånes i Saltdal fredag morgen og avsluttes på Øvre Tollådal/Storjord i Beiarn på søndag ettermiddag. Overnatting på Bjellåvasstua og Saltfjellstua.

Fredag: Tog til Røkland fra Bodø kl. 07.47 eller fra Mo i Rana kl 06.11. Felles skyss fra Røkland til Russånes. Alternativ oppmøte direkte på Russånes kl 09.30. Felles vandring med telegrafrutehistoriker Manfred Huttepohl som inspirator. Turen til Bjellåvasstua er 17 km, med noe stigning underveis. Etter middag på hytta blir det et foredrag av historiker Tormod Steen som har registrert kulturminnene langs Telegrafruta.

Lørdag vil Steen vise og fortelle om de ulike kulturminnene langs Nordre Bjellåvatnet og vi passerer bl.a. Steinstua og Midtistua på vei til neste overnatting som er Saltfjellstua, litt sør for Søndre Bjellåvatnet. En tur innom spennende Stallogropa blir det også tid til, til sammen 17 km i flatt fjellterreng. Etter middag på hytta blir det tid til foredrag av Terje Øiesvold som var svært aktiv før opprettingen av nasjonalparken, bl.a. som mangeårig leder av aksjonsgruppa «Spar Saltfjellet».

Søndag går turen over til Tollådalen og fram til Øvre Tollådal ca.20 km, her også med fokus på kulturminnene i denne dalen. Turfølget blir hentet og kjørt til Storjord i Beiarn og bussen med ankomst Bodø kl 2130.  Reisende sørover kan ta toget fra Tverlandet kl 2126 der bussen passerer kl 2110.

Dersom du ikke har mulighet til å være med på hele turen, åpnes det også for å tilknytte seg fellesturen ved å gå fra Øvre Tollådal til Bjellåvasstua på fredag ettermiddag/kveld. Dette avhenger av ledighet på hytta.

Kontaktinformasjon:

  • Bjørnar Nystrand
  • Tlf. 970 92 736

Turledere:

  • Ann Kristin Johnsen
  • Øystein Rushfeldt
  • Bjørnar Nystrand